Siimakäsi kuntosalilla

Siimakäsi ajatteli kirjoittaa tänään kuntosaliharjoittelusta. Tehdään nyt kuitenkin heti alkuun selväksi, että en ole aiheessa minkään sortin asiantuntija (ergo tuo mainittu siimakäsiys). Kyllä minut on vuosien varrella voinut epäsäännöllisen säännöllisesti spotata tekemästä liikkeitä, jotka ehkä lihaskuntoharjoitteita muistuttavat, ja kävin jopa crossfitin on ramp -kurssinkin pari vuotta sitten. Mitään salil eka salil vika -meininkiä ei tällä mimmillä oo kuitenkaan koskaan ollut.

Se ei tosin ole tavoitekaan. Pointtina on nyt lähinnä kehittää ja ylläpitää lihaskuntoa siihen malliin, että juoksu sujuisi hyvin, ja että muutenkin arjessa toimiminen olisi mahdollisimman helppoa nyt ja myös sitten joskus ikääntyessä. Mitään varsinaista saliohjelmaa tai muuta punaista lankaa mulla ei kuitenkaan ole koskaan okein ollut, joten toisinaan (etenkin uusissa paikoissa vieraillessa) treeni on enemmän haahuilua ja vähemmän punttien nostoa. Tai sitten teen kuukausia putkeen niitä kolmea, neljää liikettä, jotka osaan jotenkuten ;)

Vaan tällä viikollapa ohjelmoin itselleni saliohjelmia jopa kaksin kappalein. Älkää nyt naurako, mutta Google toimi mahtavana apuna – ”strength training for sprinters” tuotti jos jonkinlaista vinkkiä ja ohjenuoraa. Niiden sekä aiemman hataran tietämykseni avulla kasasin yhteen workoutit, joilla toivottavasti saan vähän lisää ytyä reisiin ja pakaroihin, keskivartaloa ja yläkroppaa unohtamatta. Tänään tuli testattua ohjelma numero yksi. Samalla hyödynsin Liikuntapäivän antia ja kävin tsekkaamassa toistamiseen Elixia Salmisaaren (edelleen vähän turhan iso paikka minulle, eikä kiinnosta maksaa kuukausittain maltaita ryhmäliikuntatunneista, joita en juuri käytä). Treeniseurana oli kaksi salskeaa herrasmiestä, jotka avustivat uuden ohjelman läpikäymisessä. Jos heitä naurattikin ohjelman sisältävät YouTube-linkit, joiden tarkoitus on auttaa hölmöä hahmottamaan miten se liike oikeasti tehdään (tyyliin tämä), niin hyvin onnistuivat pitämään naaman peruslukemilla. Tajusin tosin itse, että printti ei ole paras mahdollinen formaatti linkeille. Pitänee opetella liikkeet sen verran hyvin, ettei tarvitse iPadin kanssa kulkea salilla ;)

En kummemmin käy ohjelmaa tässä avaamaan, mutta kyllä se tuntui ihan oikeita juttuja sisältävän. Se myös tosin vaatii jatkokehitystä; 8 liikettä ja kustakin 3 sarjaa ja 10-12 toistoa on minulle vähän liian pitkä treeni. Teen mieluummin nopeampia treenejä mutta useammin. Veikkaan, että pitää testata pian myös ohjelma numero kaksi, ja sen jälkeen jakaa homma kolmeen fiksumpaan ohjelmaan tai jättää jotain pois. Arkkiviholliseni rinnalleveto tekisi tämän päivän jälkeen mieli viivata kokonaan yli mutta kuulemma se on ihan hyvä liike, jos vain tekniikan oppii. Hieman naamaa nyrpistellen pidän sen vielä mukana ja yritän ymmärtää, että vaatii toistoja, toistoja ja lisää toistoja, että se menee niin kuin pitää. Ei varmaankaan kannata myöskään verrata omaa rookie-tekniikkaa liikettä 16-vuotiaasta asti tehneisiin kundeihin tai salin kovimpiin fitnessmimmeihin. Minä olen minä, ja rakennan itseäni niistä palikoista, jotka on annettu. Eli niistä siimoista ja yhtä vähälihaksisista koivista. Jostain pitää aloittaa! :) Ja hei – ei tästä ole kuin reilu neljä vuotta, kun päivän suurin fyysinen ponnistus oli tallustaa rollaattorilla 30 metriä jotta pääsi ensimmäistä kertaa kuukauteen ulkoilmaan (parvekkeelle). Ja sen reissun jälkeen kroppa oli niin kipeänä, että taas piti muutama päivä maata sängyssä. Tuolloin ainakin tiesi jotain tehneensä – ihan niin kuin toivottavasti huomennakin tämänpäiväisen jäljiltä ;)

Juoksusta ehkä asiaa seuraavaksi. Tarkoituksena on aloittaa pian sisäjuoksutreenit Esport Ratiopharm Arenalla, jossa on 800 metrin sisärata kahdessa kerroksessa. Olen käynyt tuolla joskus aiemminkin, ja silloin tykkäsin kovasti. 

Tänään tällaista! Käyttikö joku muu Liikuntapäivän tänään hyödykseen?

Ps. Äänestys jatkuu edelleen ja tilanne on tällä hetkellä hieman kiperä. Jos et ole käynyt klikkaamassa ääntäsi, niin vielä ehdit. Treenata voin toki huvikseenkin, mutta kyllähän kaikki liikunta tähtää tällä hetkellä kisoihin – ja niiden mahdollistamiseksi tämä äänestys on juuri nyt keino numero uno. Kiitos!

Kommentit